Afbraak Withof: een woordje uitleg

Beste Hooiktenaars,

toch even een kleine briefing over wat er momenteel gaande is rond het project Withof.

Tot onze grote verbazing zagen we eind vorige week Eandis de nutsleidingen afkoppelen, en een grote kraan verschijnen op het Withof.
In de loop van deze week zijn ze dan begonnen met de afbraak van het Withof.
Een beetje een verrassing voor ons, want we hadden een mondelinge toezegging dat er met geen werken begonnen zou worden zolang de bouwaanvraag nog in beroep was. Politiekers, openbare instellingen en hun beloften hé …

Trouwens best ineens een misverstand uit de wereld helpen. De afbraakwerken zijn jammer, want het Withof, vroeger de Triesthoeve, is het gebouw en de locatie waarrond Hooikt ooit ontstaan is. Maar op zich kunnen we geen bezwaar hebben tegen de afbraak ervan, dat is het goed recht van de huidige eigenaars. Er iets op neerzetten waartegen zoveel mensen bezwaar hebben is iets helemaal anders …

En weet u, de huidige afbraakwerken hebben NIETS te maken met het nieuwe gele papier dat uithangt.
De Lierse Maatschappij voor Huisvesting (LMH) weet maar al te goed dat er nog vanalles schort aan de bouwaanvraag waartegen momenteel nog steeds beroep lopende is bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.
Maar, ze hebben al maar een nieuwe aanvraag ingediend op basis van onze vorige bezwaren en het brandweerverslag dat terecht opmerkte dat er wat ontbrak. En zelfs de nieuwe bouwaanvraag bevat nog vele fouten en gebreken, waarbij als belangrijkste de waterhuishouding nog niet is aangepast aan wat door onafhankelijke experts werd aangegeven als noodzakelijke voorzieningen.

Er zullen dus nog bouwaanvragen volgen, en processen. Voor ons op onze eigen kosten, voor hun op kosten van de belastingbetaler. Wij dus weer, maar ook u! En politiekers die de mensen vanalles beloven dat ze niet hard kunnen maken.
Er was ons ook beloofd steeds in overleg te gaan, maar dat is bij deze weer een loze belofte gebleken.
Voor ons als directe omwonenden zijn het verdwijnen van de derde bouwlaag en een correcte waterhuishouding cruciaal en een sine qua non, voor de hele achterliggende wijk vooral de waterhuishouding.
Een particulier of zelfs projectontwikkelaar mag NOOIT zoiets bouwen, waarom de LMH dan wel ?
Een terras op de eerste verdieping met zicht op alle omwonenden, dat mag gewoonweg niet.
Ondergrondse garages, dat mag daar niet wegens provigil te precaire waterhuishouding.
3 bouwlagen, dat mag daar niet.
Bouwen in 2de lijn (achter je buren), dat mag je daar niet.

Wij zijn absoluut niet tegen voorzieningen voor ouderen, maar de 3-kamerappartementen in de 3de bouwlaag en in de voorste blok doen ons anders vermoeden, net als de ‘bakfietsparkings’ die voorzien zijn in de nieuwe bouwaanvraag waar het openbaar onderzoek nu voor lopende is.

De afbraak van het Withof gaan we niet tegenhouden, maar de moment dat ze een schop in de grond steken voor bouwwerken doen we dat wél.
Tot er een leefbaar project op tafel ligt, geen mastodont van 110 meter lang en 3 verdiepingen hoog (+1 onder de grond!)

Steeds meer mensen delen onze mening als ze de inhoud van het project kennen. Er zijn dan ook tegen de nieuwe bouwaanvraag nog veel meer bezwaren die zullen ingediend worden dan bij de vorige.
Desondanks blijft de LMH en het gros van de politiekers proberen het project in zijn huidige vorm door de strot van de Hooiktenaren te duwen.
Op onze kosten. Straf …